23 Haziran 2016 Perşembe

İz Bırakanlar Unutulmaz - Sarah Willis | Kitap Yorumu



Kitabın Adı: İz Bırakanlar Unutulmaz
Orijinal Adı: Some Things That Stay
Yazarı: Sarah Willis
Çevirmeni: Ceren Taştan
Yayınevi: Martı
Sayfa Sayısı: 381

"On beş yaşındayım ve hayatın gerçeklerine tutunmak için can atıyorum."

Arka Kapak Yazısı: Ben arkadaşlarıma hiç benzemiyorum, mesela kendime ait bir odam hiç olmadı. Yaşadığım yerleri hatırlamıyorum, çünkü ressam olan babam gittiğimiz her yerden sıkılıyor. Kendisine ilham kaynağı bulmak için bizi oradan oraya sürüklüyor. Etrafımızdaki insanlar bizden çok farklı. Yıllarca aynı evde yaşayabiliyorlar; ayrıca kendilerine ait eşyaları bile var…
New York'un Mayville adlı kasabasına taşındıklarında gerçek hayatın nasıl bir şey olduğunu yeni tanıştığı insanlardan öğrenmeye başlayan Tamara, artık hayata bambaşka gözlerle bakmaya başlayacaktır. Yaşayacağı anıların, tanışacağı insanların, hepsinden önemlisi de ilk aşkının kalıcı olması için elinden geleni yapacaktır. Diğer insanlar gibi artık onun da kendisine ait bir hayatı olacaktır.
Tamara'nın bu dokunaklı ve yürek burkan yaşam öyküsünü okurken gözyaşlarınıza engel olamayacaksınız...


Not: Kitap Tamara tarafından 1. tekil şahısla yazılmıştır.

Herkese merhaba! İsmini çok hoş bulduğum İz Bırakanlar Unutulmaz'ın yorumuyla karşınızdayım. :)
İlk olarak kitabın konusundan bahsedeyim. Tamara adında 15 yaşında bir kız var ve bu kızın babası ressam olduğundan ve babası farklı farklı manzaraları resmetmek istediğinden sürekli taşınıyorlar. Kitap da, bu ailenin taşındığı yeni evde yaşadıklarını anlatıyor ve zaman 1954'ü gösteriyor ama ben kitabı okurken okuduğum cümleler bana hatırlatmadıkça olayların 1954 gibi geçmiş yıllarda geçtiğini unutuyordum. Kitap bunu fazla fark ettirmiyor.


"En kötüsüne hazırlanmak, umut etmekten daha iyiydi."

İz Bırakanlar Unutulmaz'ın kurgusunu sevdim. Tamam, çok sıra dışı bir kurgusu yok ama sıradan bir kitap olduğunu da söyleyemem. Hatta benim açımdan farklı ve özel bir kitaptı. Nedenini bilmediğim bir şekilde kitapla aramda bir bağ oluştu sanki.
Bu kitabı sırf kargo ödüyor diye Okuoku'dan almıştım. Yoksa almak gibi bir niyetim hiç yoktu. Şimdiyse "İyi ki almışım." diyorum. Çok çılgınengiz, akıcı ve birçok yerinin altını çizdiğim bir kitap oldu. Eğer kitabın verdiği din ile ilgili bazı mesajlardan, baş karakter olan Tamara'nın Allah'ı -tövbe tövbe- ara sıra küçümseyişinden, kitabı bitirdiğimde aklımda birkaç soru işareti oluşmasından ve Tamara'dan hoşlanmamış olmasaydım bu kitaba kesinlikle beş yıldız verirdim. 

"Artık hiçbir şey tartışmaya değmiyor. Eski moda tartışmalara bir diyeceğim yok, ama tiksindirici ve kırıcı olanlara hiç gerek yok."

Kitabın karakterlerinden de biraz bahsetmek istiyorum. Baş karakter olan Tamara bana kendini beğenmiş bir şımarık gibi geldi. Ondan hoşlanmadım. Tamara'nın erkek arkadaşımsı olan -tam olarak erkek arkadaşı diyemem-  Rusty'i de sevemedim. Üzülerek söylüyorum, resmen Tamara'yı cinsel öğe olarak kullandı ve Tamara'da bu duruma izin verdi! Üstelik birbirlerini tam tanımamalarına rağmen -aralarında çok az konuşma geçti- birbirlerinden hoşlandıklarını iddia etmeleri de çok saçma.

"Ağlamaktan nefret ediyordum. Ağlamayı kesememekten de."

 Kitabın en sevdiğim karakteri, yan karakter olmasına rağmen Bayan Burns oldu. Çok düşünceli, anlayışlı biri. :)


"Yaşamı, tutunmak için savaşmam gereken muhteşem bir şey olarak görüyorum."

 Bir diğer eklemek istediğim noktaysa İz Bırakanlar Unutulmaz, baş karakteri ateist olan okuduğum ilk kitap oldu. Tamara ve ailesi -özellikle de Tamara'nın annesi- ateistler. Tabii bu durum kitabın sonunda ufak bir değişikliğe uğruyor. O değişikliği tabii ki söylemeyeceğim. Çünkü kendime yapılmasını istemediğim davranışları başkalarına sergilemem haksızlık olur. Birkaç kere, okumadığım ama okumak istediğim bir kitapla ilgili büyük ipuçları yemiş biri olarak bu durumun ne kadar sinir bozucu olduğunu biliyorum. -,- Buradan, kitaplarla ilgili ipuçları verip kardeşlerini veya arkadaşlarını sinir etmeyi seven insanlara sesleniyorum: Lütfen, bunu yapmayı kesin. Hiç hoş olmuyor. Hem de hiç.

 "Ben uçabileceğime inanmıştım. Sonra uçmayı denedim ama yapamadım. Belki de yeterince inanmamıştım."

 İz Bırakanlar Unutulmaz'ın Türkçe'ye çevrilmemiş 2004 yapımı filmi de var. Filmi izlemek isterdim ama henüz Türkçe dublajı veya altyazılısı yok. Ben de filmde hangi oyuncular oynadığını merak ettiğimden filme biraz göz gezdirdim ve oyuncu seçimini hiç yakıştıramadım. Özellikle aklımda canlandırdığım Tamara ile filmdekinin uzaktan yakından ilgisi yoktu.

İz Bırakanlar Unutulmaz, bana iz bırakan ve unutamayacağım bir kitap oldu.
Kalbinize iz bırakacak ve sizin için unutulmayacak olan kitaplar okumanız dileğiyle... Bol mutlu günler dilerim.


Kitaba Puanım:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder